תועלת תמ״ל המכיל לקטוז בקרב תינוקות אלרגיים לחלבון חלב פרה
שינויים במיקרוביוטה במעיים עשויים לתרום להתפתחות מחלות מעיים, כגון מחלות מעי דלקתיות, תסמונת המעי הרגיז, צליאק ואלרגיות. אלרגיה לחלבון חלב פרה (Cow's milk protein allergy או CMPA), מחלה שכיחה בקרב תינוקות, ככל הנראה מתפתחת בעקבות שינויים במנגנון התגובה החיסונית במעיים.
חומצות שומן מסיסות (SCFAs) מיוצרת על ידי המיקרוביוטה ומשפיעה על פעילות תגובת מערכת החיסון. SCFAs מגנות על אפיתל המעי מפני נזק מכני, כימי או מיקרובילי, וכך כנראה מפחיתות בצורה עקיפה את הסיכון למחלות אקוטיות וכרוניות מסוימות. לפיכך, שינוי במיקרוביוטה יכול להגביר את כמות ה-SCFA במעיים.
תרכובות מזון לתינוקות (תמ״ל) נטולות לקטוז, שעברו הידרוליזה לפירוק חלבונים וחומצות אמינו יכולות להועיל בטיפול ב-CMPA. עם זאת, הוצאת רכיבי חלב מסוימים מהתזונה של תינוקות עלולה לפגוע בגדילה ולשבש את האיזון החיידקי (דיסביוזה). מכיוון שמיקרוביוטה משפיעה על תפקוד תאי T מווסתים, דיסביוזה בשלבים המוקדמים בינקות עשויה לתרום לנטייה לפתח הפרעות דלקתיות, חיסוניות ואלרגיות.
ב-2023 פרסם ESPGHAN (The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition ) המלצות עדכניות למתן מזון לתינוקות, ולראשונה הוצגה עדיפות למתן פורמולה מפורקת המכילה לקטוז כתזונה לתינוקות עם אלרגיה לחלבון חלב פרה.
תועלת הלקטוז עבור תינוקות אלרגיים לחלק פרה
מיד לאחר הלידה מתיישבים במעיים מיקרואורגניזמים ונוצרת מיקרוביוטה בריאה. בקרב תינוקות, לקטוז לא עובר הידרולציה מלאה במעי הדק, דבר התורם לצמיחת Lactobacili ו-Bifidobacteria. ב-2012 פרסמו Francavilla ועמיתיו מחקר שבדק מהי השפעת הלקטוז על המיקרוביוטה בצואה ועל הביוכימיה של מערכת העיכול (מטבולום) בקרב תינוקות עם CMPA.
במחקר השתתפו 21 תינוקות אלרגיים לחלבון חלב פרה שנולדו בלידה רגילה ובגיל היריון תקין. בפאזה ראשונה, התינוקות קיבלו במשך חודשיים תמ״ל שעברה הידרוליזה וסינון מוגבר של החלבון ללא לקטוז. בפאזה השנייה, שהתקיימה מיד לאחר השלב הראשן של המחקר, התינוקות קיבלו במשך חודשיים תרכובת דומה, אולם זו הכילה 3.8% לקטוז.
המחקר מצא שדגימות צואה מתינוקות CMPA (שקיבלו תזונה נטולת לקטוז) הכילו מספר נמוך יותר של החיידקים המועילים, כגון Lactobacili ו-Bifidobacteria, בהשוואה לתינוקות בריאים. עם זאת, מספרם של Lactobacili ו-Bifidobacteria, היה גבוה משמעותית בקרב תינוקות שקיבלו תמ״ל + לקטוז, לעומת תמ״ל נטול לקטוז. כמו כן, הריכוז הממוצע של SCFA היה גבוה משמעותית בקרב תינוקות בריאים ובקרב אלה שקיבלו תמ״ל + לקטוז, בהשוואה לתינוקות שקיבלו תזונה נטולת לקטוז. שינוי זה היה קשור למספר כולל גבוה יותר של חומצות שומן מסיסות (SCFAs) ופחות קטונים ואלכוהול.

החוקרים הסיקו כי תזונת תינוקות נטולת לקטוז הובילה לפגיעה במיקרוביוטה בריאה במעיים. בהתבסס על ממצאי המחקר, תוספת לקטוז לתרכובות מזון לתינוקות מסייעת לשקם את הרכב החיידקים במעיים ומסייעת במניעה וטיפול במצבים אלרגיים אצל תינוקות.
Francavilla R, et al. Effect of lactose on gut microbiota and metabolome of infants with cow's milk allergy. Pediatr Allergy Immunol. 2012 Aug;23(5):420-7. doi: 10.1111/j.1399-3038.2012.01286.x. Epub 2012 Mar 22. PMID: 22435727.