נוגדני CGRP: שינוי פרדיגמה בתחום המיגרנה המתפתח

GettyImages-1197479998.jpg

מתוך הרצאתה של פטרישיה פוזו רוזיץ', ראש מדור מחלקת נוירולוגיה ומנהלת מרכז Migraine Adaptive Brain בבית החולים האוניברסיטאי Vall d’Hebron University  בברצלונה 

 

מיגרנה היא גורם הנכות השני בעולם, והראשון מבין המחלות הנוירולוגיות במערב אירופה (ורק לאחר מכן שבץ ודמנציה). היא פוגעת בעיקר בנשים ובטווח גילאים 22 עד 44, אך למעשה יכולה לפגוע בכל אדם ובכל גיל. מיגרנה מהווה נטל כלכלי על מערכת הבריאות בכללה ועל המטופל בפרט, וכן היא משליכה על מערכות היחסים, על חיי המשפחה וחיי החברה של המטופל וסביבתו.

 

הבנה טובה יותר של הפתופיזיולוגיה של המחלה במהלך השנים קידמה את המחקר אל עבר פיתוח תרופות מוכוונות מטרה, כשהמהפכה המשמעותית ביותר של השנים האחרונות היא הופעתן של נוגדני CGRP. כבר בסוף שנות ה־80 נמצא כי בזמן התקף מיגרנה נקשר הנוירופפטיד CGRP  (Calcitonin Gene Related Peptide) לקולטן וגורם לשחרור של מתווכי דלקת. התוצאה היא התרחבות כלי הדם במוח והופעת הכאב. הפיתוח של נוגדני CGRP היה מסע ארוך שנמשך כמה עשורים, ולמעשה רק ב־2019 הגיעה התרופה הראשונה לישראל. 

 

 

נוגדני CGRP הציגו יתרונות משמעותיים ביחס ליתר הטיפולים ששימשו למניעה של מיגרנה, לפני הכול בהיותם היחידים מכווני המטרה שפותחו ספציפית למיגרנה. זאת ועוד, נוגדני CGRP הציגו סבילות טובה בהרבה ביחס לטיפולים האחרים המאופיינים בפרופיל תופעות לוואי גבוה, לרבות לחץ דם, היווצרות אבנים בכליות וכיוצא באלה. העובדה שנוגדני CGRP ניתנים בעירוי או זריקה אחת לחודש או שלושה חודשים (לעומת נטילה יום־יומית בטיפולים האחרים), מהווה יתרון משמעותי באשר להיענות לטיפול. יש לזכור כי במקרה של מיגרנה ישנן תקופות רבות ללא מיגרנה, שבהן המוטיבציה להתמיד בטיפול יום־יומי יורדת.

 

כיום ישנם בעולם ארבעה טיפולים שונים של נוגדני CGRP, הנבדלים ביניהם בתדירות (כל חודש או כל שלושה חודשים), באופן הטיפול בעירוי או בהזרקה תת עורית וכיוצא באלה. מגוון הטיפולים מאפשרים לנו לבחון את דרך ניהול המחלה הטוב ביותר למטופלינו. כך למשל, לטיפול בתרופת אג'ובי ((Fremanezumab יתרון משמעותי שכן היא ניתנת אחת לרבעון. בשנים האחרונות הולכים ומתרבים מחקרי פאזה III ו- IV שעוקבים אחר התרופות ומספקים תמונת מצב באשר לבטיחות ויעילות הטיפולים. 

 

כך למשל מחקר HALO בחן את הטיפול באג'ובי  בקרב מטופלים עם מיגרנה אפיזודית ומיגרנה כרונית. המחקר הראה ירידה במספר הממוצע של ימי המיגרנה כבר לאחר מתן המנה הראשונה והמשך ירידה מתונה אך עקבית במשך רוב חודשי המחקר. נתונים אלו נמצאו גם בקרב מטופלים עם מחלות נלוות וכישלונות טיפול קודמים. עוד נמצא כי כמחצית מהמטופלים שלא השיגו תגובה בשלושת החודשים הראשונים והמשיכו בטיפול, כן הראו הפחתה משמעותית במהלך החודשים שלאחר מכן. בכל הנוגע לסבילות ופרופיל תופעות לוואי, מחקרי פאזה IV  הצביעו על בטיחות גבוהה גם כן. תוצאות דומות נמצאו גם במחקרי פאזה IV בעולם האמיתי (real world), כמו גם הפחתה בשימוש בתרופות למיגרנה בזמן התקף.

 

הממצאים הללו הובילו במהלך השנתיים וחצי האחרונות את ה־EHF (European Headache Federation) לשינוי ב-guidelines  לטיפול מניעתי במיגרנה, וקבעו כי יש לכלול את הטיפול בנוגדני CGRP כטיפול קו ראשון. שינוי זה הוא ביטוי חד משמעי להכרה של האסכולה המקצועית בחשיבות הטיפול בנוגדני CGRP לטובת הסובלים ממיגרנה.

יש לכם מטופלים עם AJOVY?

ריכזנו מגוון כלים דיגיטליים עבור המטופלים שלכם

למתחם

רוצים להמשיך לקרוא?

הירשמו עכשיו בקלות ובמהירות לאתר התוכן של טבע ישראל לקהל הרפואי ותקבלו גישה לכל התכנים

להרשמה