עדכון מכנס EHC: תובנות חדשות מהעולם על נוגדני CGRP לטיפול במיגרנה

נתונים חדשים כמו גם זוויות מבט מרעננות על הפוטנציאל הטיפולי בנוגדני ה־CGRP במיגרנה זכו השנה להתייחסות רבה בכנס האיגוד האירופאי לכאב ראש שנערך בדצמבר האחרון.

 

הגיע הזמן לחשיבה מחודשת

 

הכנס נפתח ביומו הראשון במבט חדש על הגדרות וסיווגים של כאבי ראש על פי ארגוני הבריאות העולמיים. פרופ' כריסטינה טאסורלי, נשיאת האגודה הבינלאומית לכאב ראש, הציגה דרכים להנגשת ה־ICHD, הסיווג הבינלאומי של כאבי ראש, עבור הרופאים המטפלים כדי לתרום לתהליך קבלת החלטות מושכל. למשל, כיוון ששימוש יתר בתרופות מהווה גורם סיכון גבוה למעבר ממיגרנה אפיזודית למיגרנה כרונית, שילוב של שימוש היתר בתרופות כאחד מהסעיפים של סיווג המיגרנה הכרונית תביא לתשומת לב רבה יותר לתופעה. כמו כן הוצגו אוכלוסיות נוספות שראויות להתייחסות בהגדרות האופרטיביות במסגרת ה־ICHD, כמו נשים הסובלות ממיגרנה סביב הווסת או מטופלים עם עומס תחלואה נלווית. על פי פרופ' טאסורלי, אלגוריתמים אינפורמטיביים ולמידת מכונה יכולים להקל על זיהוי מדויק של כאבי ראש משניים, לצד יומני מעקב אלקטרוניים לאבחון ראשוני וניטור דפוסי כאבי ראש.

 

אחד מול אחד: BoNT VS CGRP mAbs

 

ד"ר לואיג'י פרנצ'סקו איאנון, מאוניברסיטת נאפולי שבאיטליה, הציג תוצאות מחקר רטרוספקטיבי שבדק את ההשפעות הטיפוליות של CGRP mAbs על מטופלים עם מיגרנה כרונית שלא הגיבו או הגיבו באופן חלקי לטיפול ב־BoNT. המחקר מצא שרבים מהמטופלים חוו שיפורים משמעותיים בתוצאות הקשורות למיגרנה לאחר המעבר ל־CGRP mAbs, כולל הפחתה במספר ימי מיגרנה בחודש, מה שמרמז כי מדובר באלטרנטיבה טובה למדי.

 

המטופל במרכז*

 

ההטרוגניות של המיגרנה משקפת את הנטל האישי על המטופל, כך פתח פרופ' פרופ' כריסטיאן למפל, נשיא ה- EHC, את הדיון רב המשתתפים שנערך ביומו השני של הכנס, שעסק במורכבות הקלינית של הטיפול במיגרנה בעולם האמיתי. בתוך כך הוצגו במהלך המפגש מחקרי עולם אמיתי אחרונים התומכים בשימוש ב־CGRP mAbs לטיפול במיגרנה, ונערכו דיונים באשר לשימוש הקליני בטיפולים אלו בקרב מטופלים בסיכון גבוה. 

 

מה קורה בעולם האמיתי?

 

במפגש מרתק בין חוקרים ממדינות שונות, הועמדו זו מול זו שתי שיטות מחקריות שנעשה בהן שימוש רב בשנים האחרונות לבחינת יעילות הטיפולים החדשים למיגרנה: מחקרי Real World אל מול ניסויים מבוקרי הקצאה אקראית. כך למשל עלה כי ניסויים מבוקרי הקצאה אקראית אינם יכולים לענות לשאלות כמו מתי יש להפסיק את הטיפול, ואילו עדויות מהעולם האמיתי מצביעות על עלייה הדרגתית בימי המיגרנה לחודש עם הפסקת הטיפול וירידה לאחר חזרת הטיפול. עוד עלה ממחקרי Real World כי שליש מהחולים מגיבים להחלפה של טיפול ב־CGRP mAbs אחד באחר. 

 

האם מעכבי CGRP בחולים מעל גיל 55 יעילים ובטוחים?

 

והנה מחקר Real World נוסף שהוצג בכנס ותמך בממצאים שהוצגו עד כה: המחקר העריך את היעילות של ארנומב, גלקנזומאב ופרמנזומאב, שלושה מעכבי CGRP שונים. במחקר נכללו מטופלים מבוגרים, בגילאי 55 עד 77 עם מיגרנה אפיזודית ומיגרנה כרונית שטופלו ב־CGRP mAbs בין 2019 ל־2022, ומצא כי מספר ימי המיגרנה לחודש היו דומים לאלה שדווחו במחקרים קליניים. הפעם יש לנו התאמה!

 

אופטימיות לטווח הרחוק

 

ועוד טעימה אחרונה מהכנס: מחקר שבחן את היעילות של CGRP mAbs בקרב 2,025 חולים עם מיגרנה אפיזודית וכרונית, שעקב אחר המטופל לאורך שלוש שנים מתום הטיפול, הראה הצלחה בשמירה על תוצאותיו. החולים שהשיגו את התגובה הטובה ביותר בתום הטיפול, כלומר שמספר ימי המיגרנה בחודש ירד בלפחות 75%, הצליחו לשמור עליה גם לאחר שלוש שנים.

 

*הרצאת חסות של טבע

 

יש לכם מטופלים עם AJOVY?

ריכזנו מגוון כלים דיגיטליים עבור המטופלים שלכם

למתחם

רוצים להמשיך לקרוא?

הירשמו עכשיו בקלות ובמהירות לאתר התוכן של טבע ישראל לקהל הרפואי ותקבלו גישה לכל התכנים

להרשמה